De functie van darmen en rectum worden ondersteund door een bijzonder soort weefsel: verzamelingen van bloedvaten en slijmvliezen die ook wel zwellichamen worden genoemd. Deze zwellichamen zorgen er in gezonde toestand voor dat het gebied rond de anus beschermd is, en dat de kringspier zelf niet kan lekken.

uitwendige aambeienUitwendige aambeien ontstaan wanneer deze zwellichamen geïrriteerd raken en uitzakken. De weefsels en bloedvaten zetten verder uit dan normaal en komen hierbij buiten het lichaam te liggen, met uitwendige aambeien tot gevolg. Uitwendige aambeien zijn aan de buitenkant van de anus voelbaar zijn, in tegenstelling tot inwendige aambeien. Daarbij zijn uitwendige aambeien vaak pijnlijker dan inwendige, en leiden zij vaker tot complicaties en merkbare fysieke klachten.

Wat moet u weten over uitwendige aambeien?

Uitwendige aambeien komen op dezelfde manier tot stand als inwendige hemorroïden. Vaak is er sprake van een hogere druk op de darmstreek en het rectum, waardoor de zwellichamen uitzetten gedurende langere tijd in opgezwollen toestand verkeren. Hierdoor nemen de zwellichamen een andere vorm aan – die van uitwendige aambeien. Zijn deze uitwendige aambeien eenmaal ontstaan, dan heeft het lichaam meestal tijd nodig om deze weer te laten verdwijnen. Langdurig zitten of overmatig persen tijdens de stoelgang leidt dan tot een verergering van de klachten, net als constipatie of diarree.

Uitwendige aambeien kunnen ook ontstaan als gevolg van zwangerschap of bevalling, doordat de druk op het rectum in deze tijd hoger is. Daarbij heeft u ook een grotere kans op uitwendige aambeien wanneer u eerder al last heeft gehad van inwendige aambeien.

Effectief omgaan met uitwendige aambeien

Uitwendige aambeien hoeven niet altijd tot hevige klachten te leiden. In sommige gevallen is de uitstulping klein, en blijven de pijnklachten beperkt tot jeuk, irritatie en ongemakkelijke stoelgang. Bij grote uitwendige aambeien kunt u echter last krijgen van bloedstolsels, ontstekingen en bloedingen in het rectale gebied. Deze klachten kunnen bijzonder pijnlijk zijn, zeker wanneer u in een zittend beroep werkt.

Wij raden u altijd aan om de oorzaken van uitwendige aambeien zoveel mogelijk weg te nemen. Voldoende drinken en bewegen helpt, net als het vermijden van langdurig zitten en bukken. Een vezelrijk dieet kan uw ontlasting zachter maken, waardoor de druk op het rectum afneemt. Tot slot kunt u voor acute pijnklachten gebruik maken van EpiAnal aambeienzalf of zetpillen. U kunt hierover meer informatie vinden op onze website, of direct [contact] opnemen met ons team.

Uitwendige aambeien
  • EpiAnal helpt tegen aambeien

    EpiAnal bevat actieve bestanddelen die de klachten bij niet-bloedende aambeien snel doen verminderen en verdwijnen. EpiAnal haalt de jeuk weg, werkt pijnstillend en doet aambeien krimpen.
    Hier bestellen
  • Aanbevelingen