Een aambei is een zwelling van weefsels en bloedvaten rond de anus. Deze zwelling kan zich zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van het lichaam bevinden, en hoeft niet altijd ongemakkelijk of pijnlijk te zijn. Een inwendige aambei is vaak alleen te herkennen aan sporen van helderrood bloed op de ontlasting. Bij een uitwendige aambei is meestal ook sprake van pijn, jeuk en irritatie, waardoor dit type aambeien vaker tot klachten leidt.

inwendige uitwendige aambeienAambeien worden ook wel hemorroïden genoemd. Strikt genomen is deze benaming echter niet helemaal juist – de term ‘hemorroïden’ kan ook gebruikt worden als algemene benaming voor de verzameling van weefsels en bloedvaten in de anale streek. Deze weefsels ondersteunen de stoelgang en de werking van de kringspier. Hemorroïden kunnen dus gezond zijn – er is dan niets aan de hand. We spreken dus pas van een aambei wanneer de hemorroïden opgezet en geïrriteerd zijn.

Waardoor kan een aambei ontstaan?

Er zijn verschillende manieren waarop een aambei kan ontstaan. De aders rond de anus vullen zich tijdens de stoelgang door de toegenomen druk met bloed, waardoor de weefsels uitzetten. Normaal keren deze weefsels snel weer in hun oorspronkelijke staat terug. Overmatig persen kan er echter voor zorgen dat de weefsels zodanig uitrekken dat zij slechts heel langzaam weer leeglopen – of helemaal niet. In dat geval ontstaat er een aambei.

Te hard persen is echter niet de enige manier waarop u een aambei kunt oplopen. Harde ontlasting, gebrek aan beweging, ouderdom, dieet en zelfs zwangerschap kunnen allemaal aambeien veroorzaken.

Hoe komt u weer van een aambei af?

Een aambei kan een bijzonder vervelende belemmering zijn in het dagelijkse leven, zeker wanneer u vaak zittend werkt. Gelukkig zijn er genoeg opties om aambeiklachten te voorkomen en te verlichten. Voeding en beweging zijn daarbij de basis – door een vezelrijk dieet te volgen, meer water te drinken en vaker te bewegen wordt uw ontlasting zachter. Hierdoor raakt de aambei niet verder geïrriteerd en krijgt deze kans om te genezen.

Heeft u acute last van pijn en jeuk, dan kunt u ook gebruikmaken van aambeienzalf of zetpillen van EpiAnal. Deze verdoven de aambei en drogen tegelijkertijd de opgezette bloedvaten uit. Onze unieke formule zorgt ervoor dat u snel minder last van uw aambei heeft en bespoedigt daarnaast ook de genezing. Wilt u meer weten over de producten van EpiAnal? Kijk rond op onze website of neem direct contact op voor vragen of bestelinformatie.

Wat is een aambei?
  • EpiAnal helpt tegen aambeien

    EpiAnal bevat actieve bestanddelen die de klachten bij niet-bloedende aambeien snel doen verminderen en verdwijnen. EpiAnal haalt de jeuk weg, werkt pijnstillend en doet aambeien krimpen.
    Hier bestellen
  • Aanbevelingen