[wpseo_breadcrumb]

FAQ: veelgestelde vragen over aambeien

Wil je weten hoe aambeien ontstaan? Hoe je aambeien kunt behandelen? Of hoe je ze voorkomt? Dit en nog veel meer lees je in onderstaande veelgestelde vragen over aambeien.

Hoe ontstaan aambeien?

Aambeien ontstaan doordat de aders rondom de anus door hoge druk opzwellen en soms uitzakken. Hierdoor ontstaan inwendige of uitwendige aambeien die jeuk, pijn en/of bloedingen veroorzaken. Oorzaken van aambeien zijn te hard persen tijdens het poepen, te lang je ontlasting ophouden, lang staan of zitten en onnodig lang op de wc blijven zitten. Ook is de kans op aambeien tijdens de zwangerschap en op latere leeftijd groter.

Hoe voelt een aambei?

Aambeien voel je vaak door jeuk en/of een branderig gevoel bij de anus. Daarnaast kunnen uitwendige aambeien ook buiten het lichaam voelbaar zijn. Zo een aambei voelt als een knobbeltje bij de anus. Vaak is het pijnlijk als je het bultje aanraakt en kan deze ook bloeden.

Waar zitten aambeien?

Aambeien kunnen in de anus zitten of naar buiten komen. Inwendige aambeien ontstaan aan de binnenkant van de endeldarm. Uitwendige of getromboseerde aambeien kunnen naar buiten komen en voelbaar zijn rondom de anus.

Wanneer ga je met aambeien naar de dokter?

Als je klachten aanhouden en/of je last hebt van anaal bloedverlies, is het verstandig om met aambeien naar de dokter te gaan. Bloedverlies uit de anus kan namelijk ook duiden op andere aandoeningen zoals een infectie, poliep of darmkanker. Je arts kan hier snel de juiste diagnose stellen en zorgen dat jij de beste behandeling krijgt. Ook kan een huisarts een zetpil of aambeienzalf met bijvoorbeeld corticosteroïden en lidocaïne voorschrijven om de klachten te verlichten.

Aambeien, wat zijn dat?

Aambeien, ook wel bekend als hemorroïden, zijn zwellichamen rondom de anus die opzwellen en/ of uitzakken. Dit kan ontstaan door hoge druk op de aders rondom de anus en pijn, jeuk en/of bloedverlies veroorzaken. Je herkent aambeien door klachten zoals jeuk en/of pijn aan de anus, een branderig gevoel, pijn tijdens de ontlasting en helderrood bloed op de ontlasting of het toiletpapier. Bij uitwendige of getromboseerde aambeien is vaak ook een knobbeltje voelbaar bij de anus.

Wat zijn de symptomen van aambeien?

Aambeien kun je herkennen aan verschillende klachten. De meest voorkomende klachten door aambeien zijn jeuk, pijn, irritatie en voelbare knobbeltjes rondom de anus (bij uitwendige en getromboseerde aambeien). Ook kan helderrood bloed op de ontlasting of het toiletpapier een teken zijn dat je last hebt van aambeien. Overleg bij aanhoudend anaal bloedverlies wel altijd met de huisarts. Dit kan namelijk ook duiden op andere aandoeningen.

Kan een aambei bloeden?

Ja, er zijn meerdere oorzaken waardoor een aambei kan bloeden. Een aambei bestaat namelijk uit kwetsbaar weefsel met adertjes die opzwellen en/of uitzakken. Een aambei kan gaan bloeden door passerende ontlasting, vooral als deze te hard is. Daarnaast kunnen uitwendige aambeien bloeden door wrijving van bijvoorbeeld wc papier en ondergoed. Gebruik daarom nooit ruw wc papier en draag katoenen ondergoed. Belangrijk: gebruik geen aambeien crème of zetpil bij een bloedende aambei en overleg met de huisarts bij aanhoudend anaal bloedverlies.

Wat is de oorzaak van aambeien?

Er zijn meerdere oorzaken van aambeien. Zo kan te hard persen tijdens de stoelgang aambeien veroorzaken. Ga daarom enkel naar de wc als je aandrang voelt. Houd ontlasting daarbij ook niet te lang op en blijf niet onnodig lang op de wc zitten. Dit creëert veel druk op de anus, wat aambeien kan veroorzaken. Andere oorzaken van aambeien zijn te lang staan en/of zitten, te harde ontlasting door te weinig drinken en/of te weinig vezels eten en zwangerschap.

Wat te doen bij aambeien die uitwendig zitten?

Er zijn verschillende manieren om uitwendige aambeien te behandelen. Dit begint met het drinken van 1,5 tot 2 liter vocht per dag, een vezelrijk dieet en minstens een half uur per dag bewegen. Gebruik ook zacht wc papier of een vochtig washandje met lauw water om de wrijving en irritatie te verminderen. Daarnaast zijn er bij de drogist en apotheek ook middelen verkrijgbaar tegen aambeien zoals crème, zalf en de zetpil. Helpen deze middelen niet? Dan kan een huisarts aambeienzalf met bijvoorbeeld corticosteroïden of lidocaïne voorschrijven. In sommige gevallen wordt gekozen om uitwendige aambeien te verwijderen met een medische ingreep zoals rubberbandligatie, sclerose of wegsnijden.

Wat te doen tegen inwendige aambeien?

Inwendige aambeien zijn niet altijd pijnlijk, maar kunnen wel vervelende klachten geven. Er zijn verschillende dingen die je zelf tegen inwendige aambeien kunt doen. Dit begint met 1,5 tot 2 liter vocht per dag drinken, een vezelrijk dieet aanhouden en minimaal een half uur per dag bewegen. Dit bevordert een gezonde stoelgang en kan klachten voorkomen en/of verminderen. Ook zijn er verschillende middelen verkrijgbaar bij de apotheek of drogist zoals aambeien crème, zalf en zetpillen. Bij aanhoudende klachten kan de huisarts een aambeienzalf met bijvoorbeeld corticosteroïden en lidocaïne voorschrijven of je doorverwijzen naar een medisch specialist om de aambeien te laten verwijderen.

Wat te doen bij bloedende aambeien?

Bij bloedende aambeien is een goede toilethygiëne belangrijk. Dat betekent onder andere zacht wc papier of een vochtig washandje met lauw water gebruiken en de anus na elk toiletbezoek goed droogdeppen. Dit vermindert de wrijving en verdere irritatie van de bloedende aambeien. Ook helpt het om in deze periode extra te letten op een gezond leefpatroon. Drink 1,5 tot 2 liter vocht per dag, eet een vezelrijk dieet en beweeg minimaal een half uur per dag. Dit draagt bij aan een gezonde stoelgang en minder belasting van de aambeien. Belangrijk: gebruik bij bloedende aambeien geen aambeienzalf, crème of zetpil. Een bloedende aambei wordt gezien als open wond en mag enkel met steriele middelen behandeld worden.

Hoe lang duurt een getromboseerde aambei?

Meestal trekt een getromboseerde aambei na enkele weken vanzelf weg. De klachten bij getromboseerde aambeien zijn vaak de eerste week na het ontstaan het ergste en worden daarna geleidelijk minder. In sommige gevallen is het nodig om een getromboseerde aambei te verwijderen. Is de aambei groter dan 1 centimeter en erg pijnlijk? Dan kun je overwegen om deze met een kleine ingreep onder plaatselijke verdoving weg te laten halen.

Gaat een getromboseerde aambei vanzelf over?

In de meeste gevallen gaat een getromboseerde aambei vanzelf over en trekt deze na enkele weken weg. Hierbij ervaar je vooral in de eerste week pijnklachten en irritatie en wordt dit daarna geleidelijk minder. In sommige gevallen wordt gekozen om de getromboseerde aambei te verwijderen met een kleine ingreep. Dit gebeurt meestal als de aambei groter is dan 1 centimeter en zeer pijnlijk is.

Wat zijn hemorroïden?

Hemorroïden is een andere naam voor aambeien en zijn opgezwollen en/of uitgezakte zwellichamen bij de anus. Inwendige en uitwendige hemorroïden ontstaan als de bloedvaten in een zwellichaam regelmatig onder hoge druk staan en daardoor uitgroeien tot jeukende en/of pijnlijke aambeien. Je herkent hemorroïden aan klachten zoals een pijnlijk, jeukend of branderig gevoel rondom de anus. Ook kun je overmatig vaak het gevoel hebben dat je moet poepen en helderrood bloed op de ontlasting of het toiletpapier aantreffen.

Wat zijn marisken?

Marisken zijn huidkleurige geplooide flapjes rond de anus. Andere gebruikte termen zijn skin tags en huidflapjes. Marisken geven over het algemeen geen klachten. Wel kunnen poeprestjes in een mariske blijven hangen, wat irritatie en jeuk kan veroorzaken. Soms ontstaan chronische jeukklachten of storen mensen zich aan de huidflapjes. In deze gevallen kun je marisken laten verwijderen met een kleine medische ingreep.

Wat te doen tegen aambeien?

Een gezonde levensstijl helpt bij het voorkomen en verminderen van aambeien. Zorg dat je dagelijks 1,5 à 2 liter vocht drinkt, een vezelrijk dieet eet en elke dag minimaal een half uur beweegt. Voorkom daarbij dat je lang in dezelfde houding zit of staat. Gebruik daarnaast wel zacht wc papier of een vochtig washandje met lauw water, maar géén zeep of vochtige doekjes. Draag katoenen ondergoed om beschadiging van je huid te voorkomen. Tot slot zijn er nog verschillende soorten aambeien zalf, crème en zetpillen die de klachten van aambeien kunnen verminderen.

Hoe kom je van aambeien af?

Om van aambeien af te komen zijn er verschillende manieren om de belasting op de aambeien te verminderen en klachten te verlichten. Het helpt om elke dag 1,5 à 2 liter vocht te drinken, vezelrijk te eten en elke dag minimaal een half uur te bewegen. Gebruik daarnaast zacht wc papier of een vochtig washandje met lauw water. Gebruik geen zeep of vochtige doekjes. Draag katoenen ondergoed om beschadiging van de huid (en dus aambei) te voorkomen. Tot slot zijn er ook aambeien crèmes, zalven en zetpillen verkrijgbaar die klachten zoals jeuk en pijn door aambeien kunnen verlichten.

Wat helpt tegen aambeien?

Je kunt de kans op aambeien verkleinen door elke dag 1,5 à 2 liter water te drinken, vezelrijk te eten en minimaal een half uur per dag te bewegen. Als je al last hebt van aambeien wil je onnodige irritatie vermijden. Verminder daarom de belasting van het pijnlijke gebied door zacht wc papier of een washandje met lauw water te gebruiken na het poepen. Luister ook goed naar je lichaam en ga naar de wc als dat nodig is. Stel je toiletbezoek dus niet onnodig lang uit, pers niet te hard en blijf niet langer zitten dan nodig. Als klachten zoals jeuk, irritatie en/of pijn aan blijven houden kun je ook aambeien crème, zalf of zetpillen proberen om de klachten te verminderen.

Welke zalf voor aambeien?

Er zijn verschillende soorten aambeienzalf verkrijgbaar bij de apotheek of drogist. Vaak bevat zalf tegen aambeien lidocaïne dat het pijnlijke gebied licht verdooft en klachten vermindert. Daarnaast kan een huisarts speciale aambeien zalf met bijvoorbeeld corticosteroïden en lidocaïne voorschrijven die enkel op recept verkrijgbaar is. Ook is er zalf tegen aambeien dat het verdovende middel cinchocaïne combineert met hydrocortison tegen de jeuk en framycetine tegen bacteriën. Deze is ook enkel op recept verkrijgbaar.

Welke aambeienzalf is het beste?

Welke aambeienzalf het beste is, hangt onder andere van de klachten en het type aambei af. Bij uitwendige aambeien kan een aambeien zalf of crème verlichting geven. Bij inwendige aambeien kan ook een zetpil klachten verlichten. Belangrijk is dat je geen aambeien crème, zalf of zetpil gebruikt bij bloedende aambeien. Dit wordt namelijk gezien als een open wond en mag enkel met steriele middelen behandeld worden. Bij de apotheek en drogist zijn diverse middelen tegen aambeien beschikbaar met stoffen zoals lidocaïne, zinkoxide en bismut. Bij aanhoudende klachten kan de huisarts een speciale aambei zalf voorschrijven met bijvoorbeeld corticosteroïden en lidocaïne. Ook is op recept zalf tegen aambeien verkrijgbaar dat het verdovende middel cinchocaïne combineert met hydrocortison tegen de jeuk en framycetine tegen bacteriën.

Hoe kun je aambeien verwijderen?

Blijf je last houden van aambeien en/of zijn ze erg pijnlijk? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om aambeien te verwijderen. De meest voorkomende methoden hiervoor zijn het wegsnijden van aambeien, het verwijderen met rubberbandligatie en scleroseren waarbij een irriterende stof in de aambei geïnjecteerd wordt. Aambeien laten verwijderen is een kleinschalige ingreep, waarbij je (zolang je geen complicaties krijgt) dezelfde dag weer naar huis mag.

Is aambeien verwijderen zonder operatie mogelijk?

Voor het verwijderen van aambeien zonder operatie, zijn er meerdere mogelijkheden. Zo kun je proberen de aambeien te behandelen met aambeien zalf, crème of zetpillen. Deze zijn verkrijgbaar bij de apotheek en drogist. Ook kan een huisarts speciale verdovende aambei zalf voorschrijven met triamcinolon, corticosteroïden of lidocaïne. Ook is op recept zalf tegen aambeien verkrijgbaar dat het verdovende middel cinchocaïne combineert met hydrocortison tegen de jeuk en framycetine tegen bacteriën. Tot slot zijn er poliklinische ingrepen mogelijk zoals rubberbandligatie waarbij de aambeien met een elastiekje worden afgekneld en scleroseren waarbij de aambei wordt geïnjecteerd met een irriterende stof. Beide zijn kleine medische ingrepen waarbij je (zonder complicaties) dezelfde dag weer naar huis mag.

Wanneer ga je met aambeien naar de dokter?

Als de klachten bij (vermoedelijke) aambeien aanhouden of je last hebt van anaal bloedverlies, overweeg dan om je klachten te bespreken met de huisarts. Bloedverlies uit de anus kan namelijk ook een teken zijn dat je last hebt van een infectie of aandoening zoals een poliep of darmkanker. Je huisarts kan hierbij snel de juiste diagnose stellen en zorgen dat jij de beste behandeling of aambeien zalf krijgt.

Wat kan ik doen tegen aambeien?

Om aambeien te voorkomen kan het helpen om dagelijks 1,5 à 2 liter vocht te drinken, vezelrijk te eten en minimaal een half uur te bewegen. Zorg ook voor een goede toilethygiëne met zacht wc papier of een vochtig washandje met lauw water. Gebruik geen zeep of vochtige doekjes. Draag daarnaast katoenen ondergoed. Deze dingen kunnen aambeien helpen voorkomen of bij aanwezige aambeien de belasting verminderen. Daarnaast zijn er verschillende aambeien crèmes, zalven en zetpillen verkrijgbaar bij de apotheek en drogist om klachten te verminderen. Als klachten aanhouden kan de huisarts speciale aambeien zalf voorschrijven of doorverwijzen naar een specialist voor het laten verwijderen van aambeien.

Hoe behandel je aambeien?

Er zijn verschillende manieren om aambeien te behandelen. Zo is bij de drogist en apotheek zalf, zetpillen en crème tegen aambeien verkrijgbaar. Als klachten aanhouden kan een huisarts speciale aambeien zalf voorschrijven. Ook kan de arts bij heftige pijnklachten een doorverwijzing geven om aambeien te verwijderen. Dit gaat over het algemeen om ingrepen zoals het wegsnijden van aambeien, het verwijderen van aambeien met rubberbandligatie en het injecteren van de aambei met een irriterende stof. Dit zijn kleine medische ingrepen waarbij je (zonder complicaties) dezelfde dag weer naar huis mag.

Wat kun je doen tegen aambeien tijdens de zwangerschap?

Als je last hebt van aambeien tijdens de zwangerschap, kun je het best zorgen dat de belasting van het pijnlijke gebied zo minimaal mogelijk is. Dit doe je onder andere door dagelijks 1,5 à 2 liter vocht te drinken, vezelrijk te eten en dagelijks minimaal een half uur te bewegen. Dit bevordert een gezonde stoelgang. Voorkom ook dat je lang in dezelfde houding zit of staat en blijf in beweging. Als je last hebt van jeuk, pijn en/of irritatie door aambeien, kan een aambeien zalf, crème of zetpil verlichtingbieden. Deze middelen zijn verkrijgbaar bij de apotheek of drogisterij. Heb je tijdens de zwangerschap last van aanhoudende klachten door aambeien, dan kan een huisarts een aambeien zalf of zetpil voorschrijven die speciaal voor jouw situatie is bedoeld.

Welke aambeienzalf kan ik gebruiken tijdens de zwangerschap?

Als je tijdens de zwangerschap last hebt van aambeien, zijn er verschillende soorten aambeien zalf en crème verkrijgbaar bij de drogist of apotheek die de klachten kunnen verlichten. Daarnaast kan een zetpil klachten verlichten bij inwendige aambeien. Blijven de klachten aanhouden? Dan kan de huisarts een speciale aambeienzalf voorschrijven die specifiek voor jouw situatie is bedoeld. Deze zalf kun je gebruiken bij aambeien tijdens de zwangerschap, maar ook later in de periode van borstvoeding. Deze zalf is enkel op recept verkrijgbaar.