[wpseo_breadcrumb]

Zelf aambeien behandelen

Wist je dat er verschillende manieren zijn om aambeien zelf te behandelen? Of beter nog: te voorkomen? Op deze pagina lees je meer over wat jij kunt doen om inwendige en uitwendige aambeien zelf te behandelen.

Tips om aambeien te voorkomen

Aambeien zijn een klassiek geval van ‘voorkomen is beter dan genezen’. Ze kunnen tenslotte erg pijnlijk zijn en voor verschillende vervelende klachten zorgen. Gelukkig zijn er dingen waarmee jij zelf de kans op aambeien verkleint. Dit begint bij een gezonde levensstijl met onder andere:

  • 1,5 à 2 liter vocht per dag drinken
  • Een gevarieerd vezelrijk dieet met bijvoorbeeld volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst,
  • bonen, erwten, linzen, groenten en fruit
  • Niet te lang op de wc blijven zitten of te hard persen tijdens het poepen
  • Minimaal een half uur lichaamsbeweging per dag
  • Regelmatig bewegen of van houding wisselen als je lang zit of staat

Daarnaast is een goede toilethygiëne van groot belang. Gebruik bijvoorbeeld geen zeep of vochtige toiletdoekjes omdat deze kunnen irriteren. Gebruik juist wel zacht toiletpapier of een nat washandje met lauw water in plaats van ruw toiletpapier. Dit is veel prettiger voor de huid en verkleint de kans op beschadigingen. Dit geldt overigens ook qua ondergoed; draag katoenen ondergoed, dit beschadigt de huid minder.

Aambeien behandelen met crèmes & zalf

Heb je last van jeuk en/ of een branderig gevoel bij de anus? En/ of blijft er bloed achter op de ontlasting of toiletpapier? Dan heb je mogelijk last van aambeien. Gelukkig is er wel iets te doen om zelf aambeien te behandelen. Zo is er bijvoorbeeld aambeien crème, zalf en uitwendige aambeien zelf behandelen doe je bijvoorbeeld door de crème of zalf voor aambeien voorzichtig op de pijnlijke gebieden aan te brengen.

Belangrijk is wel dat je geen zalf, crème of zetpil gebruikt bij bloedende aambeien. Dit wordt namelijk gezien als een wond waarop je enkel steriele zalven mag toepassen. Een geopende tube aambeien zalf is echter niet meer steriel. Ook kan aambeien crème en zalf helpen bij inwendige aambeien. Een zetpil is over het algemeen niet zinvol bij aambeien, omdat ze na inbrengen niet op de plaats terechtkomen waar de lokale werking gewenst is. Daarnaast geven ze meer kans op bijwerkingen dan een aambei crème of zalf.

Aambeien zalf van de huisarts

Normaliter verdwijnen klachten zoals pijn en jeuk binnen enkele dagen. Is dit niet het geval en blijven de klachten aanhouden? Dan kan de huisarts bijvoorbeeld een zetpil of aambeien zalf met corticosteroïden voorschrijven. Deze zijn enkel op recept verkrijgbaar en dus niet te koop bij de drogist of apotheek.

Aambeien (laten) behandelen

Vermoed je last te hebben van aambeien die niet weg gaan of heb je last van anaal bloedverlies? Overweeg dan om je klachten te bespreken met de huisarts. Deze kan snel de juiste diagnose en behandeling bepalen. Daarnaast kan bloedverlies uit de anus ook duiden op andere aandoeningen zoals een infectie, poliep of darmkanker. Daarom belangrijk dat je dit laat controleren. En fijn om te weten: je bent niet de enige met aambeien! De dokter ziet dit regelmatig, niets dus om je voor te schamen.